14 Ağustos 2013 Çarşamba

BRUKSEL & BRUGGE

BÜROKRASİ ŞEHRİ BRUKSEL Mİ?ROMANTİK ŞEHİR BRUGGE MÜ?
2007 yılında Belçika ve Fransa’yı içeren tur programlarından birine katılmıştım. Fransa’ya geldiğimizde Belçika’da çekilen fotoğrafların olduğu makineyi kaybedince bu geziye ait hiçbir kare kalmamıştı elimde. Brüksel ve Brugge’e tekrar bir gezi düzenlemek için bundan güzel bahane olamazdı herhaldeJ
Avrupa Birliği’nin birçok binasının Brüksel’de bulunması nedeniyle AB’nin başkenti olarak geçiyor bu şehir. Resmi dil olarak Fransızca (%80) ve Felemenkçe(%20) konuşuluyor. Bu yüzden ülkedeki tabela ve levhalarda her iki dile göre de isimler yer alıyor.

1 Ağustos 2013 Perşembe

RODOS

DÜNYANIN 7 HARİKASINDAN “KOLOSSOS” VE ŞÖVALYELER ŞEHRİ ÇOK YAKINIMIZDA…

Son dönemin en popüler konusu  “Hafta sonu Yunan Adaları’na gidelim mi?”. Cennet ülkemin Çeşme’sinden Sakız’a, Ayvalık veya Dikili’sinden Midilli’ye, Bodrum’undan Kos’a, Marmaris veya Fethiye’sinden Rodos’a, Kuşadası’ndan Samos’a feribotla geçiş var. En önemli sorulardan biri “Peki vize gerekli mi?”. Eğer geçerli bir Schengen vizeniz varsa veya yeşil pasaport sahibi iseniz feribot bileti alıp, yurtdışı çıkış harcınızı yatırmanız yeterli. Vizeniz yok ise; kapıda vize uygulamasından yararlanabilmek için seyahat tarihinizden 2 gün önce feribot acentesine giderek pasaport,  fotoğraf ve vize başvuru formunu doldurarak ücretini ödemeniz ve seyahat günü gidip vizeli (genellikle 15 günlük 2 kez giriş çıkışlı vizeyi veriyorlar) pasaportunuzu almanız gerekli. Bazı cruise şirketleri “Vizesiz Yunan Adaları Turu” düzenliyor. Bunların dışında TR vatandaşlarının kendi başına vizesiz olarak yunan adalarına giriş hakkı yok.

Vize işlerini hallettikten sonra feribot biletini alıp kendi başınıza gidebileceğiniz yerler arasında (Santorini, Mikanos’a Türkiye’den direk feribot bulunmamakta) benim favorim şövalyeler şehri Rodos.