22 Kasım 2013 Cuma

ORLANDO

DOGU AMERIKA YAZI DİZİSİ 2- ORLANDO
Blogumun “Hakkımda” sayfasını okuduysanız “Walt Disney” temalı parkların bendeki önemini biliyorsunuzdurJ Amerika’nın temalı parkları ile ünlü şehri Orlando.
Orlando şehrinin simgesi haline gelen “Walt Disney” temalı parktan dünyada 6 tane var. Bunlardan 2’si California ve Florida eyaletlerinde, diğerleri Paris, Tokyo, Hong Kong, Shanghai’da. Yıllık ortalama 52,5 milyon kişi tarafından ziyaret edilen bu parklarda çocuklardan daha çok büyükler var. Kocaman insanların ne işleri var parkta diye düşünebilirsiniz ama bu bizdeki lunaparklara hiç benzemiyor, etrafta çocuklardan daha çok büyükleri görüyorsunuz. Çünkü her yaşa uygun film gösterimleri, roller coasterlar, aktiviteler var bu parklarda.
Orlando’daki “Walt Disney World” yaklaşık 120 dönümlük arazi üzerine kurulu ve içerisinde 4 ayrı parkı barındırıyor. Bunlar; Magic Kingdom, Hollywood Studios, Epcot ve Animal Kingdom. Her parka en az 1 gün ayırmanızı tavsiye ederim. Her parkın giriş parası ayrı ama kombine bilet alırsanız daha uygun oluyor. Hangi parka girerseniz girin, ilk önce parkın haritası ve o günün programını mutlaka temin edin. Gitmeden önce parkların haritasına aşağıdaki linkten indirip, rotanızı belirleyebilirsiniz.
Ayrıca parkların girişinde ve içerisinde satılan “Refill” bardaklarından satın alırsanız, içeceğiniz bittiğinde parktaki ücretsiz dolum noktalarından gün boyu doldurabilirsiniz. Güzel bir haber vereyim size, refill olayı Amerika’nın her yerinde geçerli. İçeceğe sadece 1 kez para ödüyorsunuz, daha sonraki içecekleriniz bedava JJ Aynı “IKEA”daki gibi. Parklara girerken yanınızda tost vb. yiyecekler sokulmuyor ancak meyvelere ve çocuk mamalarına herhangi bir şey denilmiyor. Yeme içme olayını anlattıktan sonra gelelim “Disney World”deki parkları tanıtmaya…
Disney Magic Kingdom
Çocuksu bir mutluluğun içinizi kapladığı bu parkta kendinizi “Harikalar Diyarı”nda dolaşıyormuş gibi hissedeceğinizin garantisini verebilirim.
Tüm parklarda olduğu gibi sağlı sollu hediyelik eşya dükkânları arasından geçtiğinizde sizi görkemli Sinderella şatosu karşılıyor. Parkta yönünüzü kaybettiğinizde bu şato imdadınıza yetişiyor, çünkü her yerden görülebildiğinden nerede olduğunuzu rahatlıkla anlayabiliyorsunuzJ
Parkın içerisinde Walt Disney kahramanları ile fotoğraf çektirebilir, öğle saatinde gerçekleştirilen dans gösterilerini izleyebilir, 5 boyutlu ( 3 boyuta ek olarak duman, sis, yağmur, kar, titreşim gibi efektler de bulunuyor) sinema salonlarında çizgi filmler izleyebilir, adrenalin yüklü “Big Thunder Mountain Railroad” gibi roller coasterlara binebilir veya “Splash Mountain” gibi tepeden botla aşağı kayabilirsiniz.
Disney Magic Kingdom’un girişi ve Sinderella şatosu
                                      
     Disney Magic Kingdom’tan kareler
Disney’s Hollywood Studios
Hollywood denilince aklınıza ne geliyorsa işte bu park onunla ilgiliJSinema sektörünün büyülü atmosferini sunan bu parkın en önemli etkinliği günde sadece 2 kez gösterilen ve 33 dakika süren  “Lights,Motors, Actions- Extreme Stunt Show”. Bu show Hollywood filmi çekilirken stüdyoda yaşanan her şeyi canlı olarak izleme şansını sunuyor.
“Şimşek Mcqueen” ile başlayan gösteri daha sonra siyah ve kırmızı arabaların showu ile devam ediyor. Yanan köprünün içinden uçarak nasıl geçti bu araba diye düşünürken, bir anda arabaların 2 tekerlek üzerinde gittiğini görüyorsunuz. Apartmanın tepesinden atlayan adamı, daha sonra ateşler içinde yanarken buluyorsunuz. Kısacası film çekim aşamalarına birebir tanık oluyorsunuz.
MGM stüdyolarına ek olarak Indiana Jones, Star Wars ve Cars gibi filmlerin özel olarak oluşturulmuş küçük ölçekli setlerini ziyaret edebilir veya roller coaster macerasına bu parkta da devam edebilirsiniz.

“Lights,Motors, Actions- Extreme Stunt Show”


  Disney’s Hollywood Studios’tan kareler

Epcot

Daha çok büyükler için tasarlanmış olan bu parkta bir göl ve etrafında ülkeleri tanıtıcı pavyonlar bulunuyor. Peki hangi ülkeler; Meksika, Norveç, Çin, Almanya, İtalya, Japonya, Fas, Fransa, İngiltere, Kanada ve tabiki en büyük alana sahip Amerika. Bu parkta ülkelerin yemek kültürlerini, yaşam tarzlarını gözlemleyebilir, hediyelik eşyalar satın alabilirsiniz.
Epcot’taki en meşhur aktivitelerden biri “Soarin”. 3 boyutlu sinema ekranının önündeki kemerli koltuklar yerden yaklaşık 10-15 metre yükseklikte. Oturduğunuz koltuklar teleferik gibi hareket ediyor. Amerika’nın en ünlü doğal yaşam alanlarını tepeden görme şansı sunan bu aktivite adrenalin yüklü ve kesinlikle yaşanılması gereken bir deneyim.
Akşam saatlerinde hala parkta iseniz havai fişek gösterisini mutlaka izleyin. Bizdeki en güzel havaifişek gösterisini aklınıza getirin, şimdi onu 5 ile çarpın işte o kadar uzun sürüyor. Gösteriyi izlerken en çok kuracağınız cümleleri şimdiden söyleyeyimJJ “Bak bu kesin sonuncu, biter birazdan”, “Adamlar ammaaa para harcamış yaaa”, “Havai fişek ucuz mu bu ülkede yaa”…


Epcot ‘un ortasındaki göl ve etrafındaki ülkeleri tanıtıcı pavyonlar


                       Epcot’tan kareler

Animal Kingdom
Doğa ve hayvan severlerin bir numaralı parkı olan “Animal Kingdom”; yaklaşık 250 farklı türde 2000’e yakın hayvanın yaşadığı doğal yaşam parkı. Adanın ortasında yer alan ve yönünüzü bulmanıza yardımcı olan devasa ağacı gördüğünüzde ağzınız açık kalıyor.

Bu parkın mutlaka yapılması gereken aktivitesi; Afrika bölümünde yer alan “Kilimanjaro Safari”. “Camel Trophy”deki gibi üstü açık bir safari aracı ile özel olarak yapılmış yollardan ilerlerken aslan, fil, zürafa, gergadan, su aygırı, timsah gibi yüzlerce çeşit hayvanı bir arada görme şansını elde ediyorsunuz.



Animal Kingdom’daki safari turunda karşılaştığımız aslan kralJ



              Animal Kingdom’tan kareler
Orlando’da ne kadar çok park varmış diye düşünebilirsiniz. Ancak buraya kadar okuduklarınız sadece “Walt Disney”in parkları idi. Gelelim deniz temalı parkımız “Sea World”te yapabileceklerinize. Bu parkta yunusları besleyebilir veya onlarla yüzebilir, penguenlerle fotoğraf çekilebilirsiniz.

Öğlen 12 ve akşam üstü 17:30 da olmak üzere katil balinaların gösterisini kesinlikle kaçırmamanızı tavsiye ederim. “Shamu Show – One Ocean” olarak geçen bu gösteri bir stadyumda yapılıyor. Gösterinin bazı bölümlerinde balinalar ilk sırada oturanları ıslattığı için genelde ilk 4-5 sıraya kimse oturmuyor veya oturanlar zaten ıslanmayı kabul ediyorJ Her yaşta ziyaretçinin zevk alacağı bu gösteriden sonra eğer adrenalin seviyorsunuz roller coasterlar içinde en zevkli olduğunu düşündüğüm ancak korkudan binemediğim “Kraken”i deneyebilirsiniz.

“Shamu Show – One Ocean”daki katil balinalardan sevimli kareler J
                    Sea World’tan kareler
Şehir merkezinden yaklaşık 1 saat uzaklıktaki Kennedy Space Center”ın diğer parklardan farkı bilim dünyasının kapılarını sizlere açması. Uzaya gitmeden önce astronotların nasıl yemek yediğini, tuvalet eğitimi aldığını, kaslarını hangi sporlarla güçlendirdiklerini anlatan bu parkta gerçek astronotlarla tanışabilirsiniz. Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) hakkında videoları izleyebilir, simülatörler aracığıyla astronotların yaşadığı deneyimleri sizler de yaşayabilirsiniz.

Kennedy Space Center’daki gerçek astronotlardan biri olan “Bob Springer” ile fotoğrafımız
          Kennedy Space Center’dan kareler

Parklardan fazlasıyla bahsettikten sonra gelelim Orlando’da alışveriş ve yemek işine. Yemek için mutlaka gidilmesi gereken yer “Planet Hollywood”. Ancak gitmeden önce rezervasyon yaptırırsanız boşuna sıra beklemezsiniz. Hollywood filmlerinde kullanılan gerçek giysilerin ve araçların sergilendiği bir atmosferde muhteşem tatlılar ve yemekler denemek isterseniz tek adres burası.

    Planet Hollywood Orlando’da yemek keyfi


Alışveriş için ise Downtown’daki mağazaların yanı sıra ucuz alışverişin tek adresi “Orlando Premium Outlets”. Yaklaşık 180 farklı mağaza ile çoğu isteğinize cevap verebilecek kapasite bir alışveriş merkezi.

Orlando’nun ilginizi çekebilecek diğer bir özelliği Amerikan tipi evleri. Tek katlı geniş evlerin arka bahçelerinde filmlerden alışık olduğumuz basketbol potaları, garajlar ve havuzlar bulunuyor. Farklı bir deneyim yaşamak ve gezinizi renklendirmek isterseniz ev kiralamanızı şiddetle tavsiye ederim. Ev kiralamak için www.airbnb.com  biçilmiş kaftan. (Alışveriş ve ev kiralamada dikkat etmeniz gereken noktaları Miami yazımda detaylı olarak bulabilirsiniz).

Arkamda Orlando’daki evimiz ve arabamız ile onları koruyan devasa ağacımızJ
Çocukluğumuzu tekrar yaşama fırsatı sunan Orlando’dan ayrılırken şımarık çocuklar gibiydim. Bir elimde şeker, diğer elimde Shamu’lu bardağım, evini taşıyan kaplumbağa gibi sırtımda çantamJ Beyin yaşı 6, gerçek yaşı 30 olan; doğan görünümlü şahin arabalar gibi JJ Siz de kendinizi biraz şımartmak istiyorsunuz rotanız mutlaka Orlando olmalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder